úterý 10. března 2015

Zamykání buněk – 1. díl: základy

Excel umožňuje poměrně snadno nastavit, které buňky mohou uživatelé upravovat a měnit. Slouží k tomu zamykání buněk a listů. Problematiku si opět ukážeme na praktickém příkladu, kdy navážeme na jednu z předchozích situací (Hromadné vkládání a úpravy hodnot). 

Příklad

Pan Milan má síť obchodů s ovocem a zeleninou. Plánuje prodeje jednotlivým prodejcům na následující měsíc. Aby Milan nemusel veškerou práci dělat sám, chce pověřit svou asistentku Janu, aby mu část tabulky vyplnila sama. Potřebuje jí ale omezit přístup tak, aby mohla pouze vyplňovat hodnoty tam, kam má a nesmazala tak některé důležité vzorce.

Jana bude smět editovat pouze zelené buňky.
základní tabulka
Postup

Pojďme si nejprve říct něco k teorii.

Ač se to bude zdát nelogické, ve výchozím nastavení jsou všechny buňky v Excelu zamčené. Jen díky tomu, že není zamčený celý list (případně sešit) je možné je upravovat. Až v okamžiku zamčení listu nebude možnost uzamčené buňky editovat.

Budeme tedy postupovat tak, že všechny buňky, u kterých chceme možnost úpravy ponechat odemkneme a následně zamkneme list. Nejprve tedy označíme zelené buňky, klepeneme na ně pravým tlačítkem myši a vybereme příkaz Formát buněk. Na kartě Zámek pak odškrneme volbu Uzamknout. Tím zůstanou buňky po zamčení listu odemčené.
Na kartě Revize zvolíme Zamknout list. V nově otevřeném okně odškrtneme příkaz Vybrat uzamčené buňky. Pak už uživatel nebude moci vybrat (a tudíž ani upravovat) buňky, které jsme předtím neodemkli. Doporučuji nastavit heslo pro odemčení listu (jinak zkušený uživvatel kdykoli list odemkne a tím si "otevře" i uzamčené buňky.
Na první pohled není výsledek patrný, při bližším prozkoumání zjistíme, že neodemčené buňky skutečně není možné vybrat. Takhle upravenou tabulku může autor někomu poslat k vyplnění beze strachu, že editor něco pokazí či změní výpočty.

V příštím díle se podíváme na tabulku ještě podrobněji. Ukážeme si, jak je tabulku možné najednou poslat všem lidem, kteří se na ní podílejí a jak nastavit uživatelům práva tak, aby každý mohl upravovat pouze svůj konkrétní sloupec s daty.

Žádné komentáře:

Okomentovat