úterý 3. března 2015

Hromadné vkládání a úpravy hodnot

Čas od času se v Excelu setkáme s tím, že potřebujeme hromadně upravovat více buněk najednou. Jak situaci řešit si ukážeme na praktických příkladech.

Hromadné vkládání hodnot

Pan Milan má svoji síť obchodů s ovocem a zeleninou. U svých prodejců v jednoduché tabulce plánuje, kolik kilo jednotlivých potravin mají prodat v daném měsíci. Ví ale, že u některých potravin bude plánovat stejnou hodnotu pro všechny prodejce. Například u jablek a hrušek chce všem zadat 150 kg.
  • Nejjednodušší variantou samozřejmě je vepsání hodnoty 150 do jedné buňky a pak ji rozkopírovat dále.
  • Lepší varianta je ale vybrat celou oblast, kam chceme buňky vložit, zapsat hodnotu 150 a změnu potvrdit klávesovou zkratkou Ctrl+Enter.

Milan si dále uvědomil, že Petrovi naplánoval prodat 28 kilo mandarinek, ale stejný počet chce nyní zadat i pro mrkve, okurky, pomeranče a pórky.
  • Označíme oblast "od mandarinek po pórky", čili oblast kam chceme buňku rozkopírovat, včetně původní buňky a stiskneme klávesovou zkratku Ctrl+D.
  • Podobný postup platí při kopírování buněk doprava (čili například zkopírovat hodnotu u Olgy také pro Páju a Petra ve stejném řádku). Jen použijeme klávesovou zkratku Ctrl+R.
  • Mimochodem, klávesové zkratky Ctrl+D a Ctrl+R také slouží k bleskovému zkopírování buňky, která se nachází nad nebo vlevo od vybrané buňky.
Hromadná úprava hodnot

Milan je zmatkař. Poté, co tabulku celou naplnil daty, si vzpomněl, že v dubnu mívá vyšší prodeje než ve zbytku roku. Teď potřebuje všechny hodnoty v tabulce navýšit o 20 %.

  • Trik spočívá v tom, že všechny hodnoty vynásobíme číslem 1,2 (dostaneme se tak na 120 % původních hodnot). Použijeme jednu pomocnou buňku, do které zapíšeme hodnotu 1,2. Buňku zkopírujeme, vybereme celou oblast s daty, klepneme pravým tlačítkem myši a vybereme příkaz Vložit jinak. V nově otevřeném okně pak zaškrneme, že chceme vložit pouze hodnoty (aby se nerozhodily formáty buněk) a ve spodní části vybereme operaci násobení. Po odklepnutí tlačítkem OK se všechny hodnoty zvýší.
  • Stejným způsobem lze i dělit, přičítat nebo odečítat hodnoty.
Aby Milan nemusel veškerou práci dělat sám, chce pověřit svou asistentku, aby mu část tabulky vyplnila sama. Potřebuje jí ale omezit přístup tak, aby mohla pouze vyplňovat hodnoty tam, kam má.

O tom ale až příště, ve dvoudílném seriálu o zamykání buněk.

Žádné komentáře:

Okomentovat